Er huset ditt kledd for kulda?

Kulde og frost kan gjøre store skader på hjem og hytte. Foto: Shutterstock.

Kulda kan forårsake store skader på hjem og hytte hvis rør og renner ikke er beskyttet mot frostskader.

Hvert sjuende minutt oppdages en vannskade i Norge. Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) ble det i de ni første månedene i 2011 registrert vannskader med erstatningsutbetalinger for 1,8 milliarder kroner. Det er det nest høyeste erstatningsnivået noen gang registrert - bare slått av ekstremåret 2010. Mange av vannskadene skyldes frost.

- Når isen i frostsprengte rør tiner, flommer vannet ut. Særlig i fritidsboliger kan skadene bli svært omfattende, fordi de oppdages sent. Det kan forårsake skader for millionbeløp, sier Stine Neverdal i FNO.

Hun forteller om hus- og hytteeiere som har blitt møtt av skøytebaner på stuegulvet og isfosser i trappa. FNO gir på sine nettsider ti råd mot vannskader. Blant annet bør du stoppe hovedstoppekranen når du reiser bort og huske alltid å ha på tilstrekkelig varme.

- Det er spesielt viktig med varme der du ikke oppholder deg så mye. Det kan være seg på hytta, men også i kjelleren hjemme, sier Neverdal.

Hold rør og renner varme!

Installere varmekabler i og utenpå rør. Da forhindrer du at vannet fryser uansett hvor kaldt det er ute. Det kan være ekstra smart på hytta eller i kjelleren der rom står tomme i store deler av kuldeperioden.

Legge varmekabler i takrenner. Slik unngår du frosne rør og farlige istapper. Du kan også få varme i oppkjørsel og gangsti inn til huset så du slipper å måke og strø.

Installere varmestyring i bolig og/eller hytte. På den måten kan du hele tiden ha kontroll over oppvarmingen. Styringssystemet lar deg stille inn ovnene slik at de gir svak, jevn varme når boligen står tom og at den skrus opp automatisk når du kommer hjem. Varmestyring gir deg god kontroll over energiforbruket og hindrer at du bruker mer strøm enn nødvendig.

Montere lekkasjestopper. Dette er utstyr som monteres i nærheten av rør og for eksempel vaskemaskin. En sensor vil da registrere vann som siver ut der det ikke skal være. Vanntilførselen vil automatisk stoppes og spare boligen din for kostbare ødeleggelser.